Το χαρτζηλίκι είναι απαραίτητο

Το παιδί, πρέπει να έχει από νωρίς ένα χαρτζηλίκι, για να μάθει να διαχειρίζεται το χρήμα. Θα πρέπει να αυξάνεται μαζί με το αίσθημα της ευθύνης μέχρι την εφηβεία, οπότε θα πρέπει να αρχίζει να αγοράζει τα ρούχα του και να βοηθάει να συγκεντρωθούν τα χρήματα που χρειάζονται για τις σπουδές του, με χρήματα που κερδίζει αυτό το ίδιο.

Η ολέθρια άγνοια των οικονομικών που βλέπουμε σε πολλούς ενηλίκους και οικογενειάρχες, οφείλεται στο ότι αυτοί οι άνθρωποι σαν παιδιά και σαν νέοι δεν έμαθαν ότι τα υλικά πράγματα που απολαμβάνουμε στοιχίζουν λεφτά.

Οι γονείς και τα παιδιά θα πρέπει να συζητούν για το ύψος του χαρτζηλικιού και τη χρησιμοποίηση του αλλά με σκοπό να ενισχύσουν οι γονείς τη διαχειριστική ικανότητα του παιδιού και όχι για να διαχειριστούν οι ίδιοι το εισόδημα του παιδιού.

Το παιδί πρέπει να έχει την ελευθερία να διαθέτει όπως θέλει το προσωπικό του εισόδημα, μόνο που θα πρέπει να συνειδητοποίησει την ανάγκη να κάνει επιλογές και ότι αν θελήσει να ξοδέψει τα χρήματά του για να αγοράσει κάποιο πράγμα δε θα έχει χρήματα να αγοράσει κάποιο άλλο.

Όταν το παιδί μπαίνει στην εφηβεία πρέπει να ενθαρρυνθεί να βρεί μια εξωτερική απασχόληση που θα ταιριάζει στο πρόγραμμα του και τα ταλέντα του. Αυτή η απασχόληση όμως δε θα πρέπει να συγκρούεται με τη μελέτη του και προ παντώς με την κοινωνική του ζωή.

Αν θέλουν οι γονείς τα παιδιά τους να μην εξελιχθούν σε σκλάβους της καταναλωτικής και απάνθρωπης κοινωνίας, θα πρέπει να διδάξουν ότι ο χρόνος δεν είναι χρήμα, αλλά γνήσιες σχέσεις, κάθετες και οριζόντιες.

Πηγή: ΄΄Γονείς και παιδιά΄΄ των εκδόσεων Αρμός

Back to Top