Παιδιά και ζώα

Το παιδί και ιδιαίτερα το μικρό παιδί, είναι γνωστό ότι γοητεύεται από τη συντροφιά με τα ζώα. Τίποτε πιο ευχάριστο από το παιχνίδι ενός ζώου, το οποίο αντιμετωπίζει σα φίλο. Τα παιδιά που έχουν την ευκαιρία να ζουν κοντά σε κατοικίδια ζώα, βιώνουν εμπειρίες, αναπτύσσεται ο συναισθηματικός τους κόσμος, διότι μπορούν να αγαπούν και να απολαμβάνουν την προσύλωση των ζώων, πλουτίζουν τις γνώσεις τους, παρατηρώντας τη ζωή τους, τέλος ξεπερνούν τον κίνδυνο να κλειστούν στον εαυτό τους.

Το παιδί που αγαπάει και αγαπιέται από ένα ζώο ξεπερνάει συχνά τη μοναξιά και βιώνει μια γοητευτική συντροφικότητα. Μιλάει στα ζώα και καταλαβαίνει τι θέλουν να του πουν, τα περιποιείται και εκείνα συχνά δείχνουν την προτίμησή τους σε αυτό. Γι΄αυτό αρέσει πολύ στο παιδί να ακούει μύθους με ζώα, όπως π.χ. οι μύθοι του Αισώπου, και καταλαβαίνει, στο μέτρο των δυνάμεων του, το δίδαγμα, χωρίς κόπο. Τους μαθαίνει εύκολα και του αρέσει να τους διηγείται, πράγμα που καλλιεργεί με φυσικό τρόπο την ανάπτυξη του δημιουργικού λόγου.

Στην εποχή μας, που όλο και περισσότερος κόσμος, μένει στα αστικά κέντρα και το μικρό παιδί απομακρύνθηκε από τη φυσική ζωή και την επαφή με τα ζώα, οι μύθοι, ιδιαίτερα των ζώων, μπορούν να λειτουργήσουν, εκτός των άλλων, ως αντίδοτο στη μεγάλη έλλειψη. Το παιδί ακούγοντας τους μύθους των ζώων και επαναλαμβάνοντάς τους στις δικές του διηγήσεις, οικειώνεται ψυχικά τη συντροφικότητα με τα ζώα, μαθαίνει από την πολύ μικρή ηλικία να ξεχωρίζει την κακή συμπεριφορά και παρακινείται να εφαρμόζει το καλό.

Η μελέτη των μύθων είναι τελικά ένα μάθημα κοινωνικής αγωγής που μπορεί να αρχίζει με πολύ ευχάριστα αποτελέσμστα από την πολύ μικρή ηλικία.

Πηγή: ΄΄Η λαϊκή παράδοση και η γλωσσική ανάτυξη του παιδιού΄΄ των εκδόσεων Πατάκη

Back to Top